Vooruitkijken: Voorfeesten januari OCS De Smulnarren

Aan het eind van de zomer werden er aan menig keukentafel de eerste plannen gemaakt voor een carnaval as vanouds. Wagenbouwers, kostuummakers, kapellen, loopgroepen, leuttempels, verenigingen en eenieder die carnaval een warm hart toedraagt, begonnen vol goede moed met de voorbereidingen, er vanuit gaande dat de pandemie grotendeels achter ons lag. Tijdens de Elluf Elluf viering werden wij echter opnieuw geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van het virus en de maatregelen die volgden. Het was Prins Mienus XIV, die Kaaiendonk er toen aan herinnerde dat “als carnaval in je hart zit, je er altijd iets van maakt.” En hoewel de maatregelen er de afgelopen maand voor hebben gezorgd dat niet alle voorbereidingen op volle snelheid door hebben kunnen gaan, hebben veel Smulnarren deze wijze les tot zich genomen.

De huidige lockdown dwingt ons na te denken hoe de wereld er eind februari uit zal zien, en of, en hoe we carnaval 2022 kunnen vieren. De antwoorden op deze vragen zijn er simpelweg niet, al is het realistisch om te stellen dat het beeld dat wij aan het eind van de zomer hadden niet haalbaar zal zijn.

OCS De Smulnarren komt hiermee opnieuw voor het duivelse dilemma te staan; wat te doen met carnaval 2022? De afgelopen dagen is er intensief overleg gevoerd met wagenbouwers, horeca en Gemeente Oosterhout. “Iedereen is zich ervan bewust dat carnaval 2022 wederom een carnaval met beperkingen zal zijn, maar het gevoel van saamhorigheid en er samen iets van willen maken is heel groot”, aldus Ernst-Jan van Langh, voorzitter OCS De Smulnarren. “Ver vooruit kijken, is speculeren en daarom hebben we besloten om in nauw contact met alle betrokkenen per situatie te bekijken wat de mogelijkheden zijn en wanneer er beslissingen genomen moeten worden. Voor nu betekent dit, dat we met pijn in ons hart, alle voorfeesten georganiseerd door OCS De Smulnarren, die in januari gepland stonden zullen afgelasten. Door de huidige maatregelen zijn er onvoldoende mogelijkheden deze feesten goed voor te bereiden. Ditzelfde geldt voor ons jubileumfeest dat in februari gepland stond.”

De komende periode werkt OCS De Smulnarren, samen met Kaaiendonk, aan verschillende scenario’s. Middels berichtgeving op de website en social media van de Carnavalsstichting zullen alle Smulnarren op de hoogte worden gehouden.