Scholen

Kaai in de klas

Welkom, leerkrachten van de basisscholen in Oosterhout,

Wat leuk dat jullie op de pagina van het scholenproject zijn uitgekomen!
Omdat jullie het in de week voor carnaval al druk genoeg hebben, helpen wij jullie graag een handje. Op deze pagina vind je daarom  een nieuw scholenproject waarin we de kinderen onderdompelen in het Kaaiendonkse carnaval. 

In de week voor de carnavalsvakantie kun je met je klas elke dag een Kaai in de klas aflevering van 10 tot 15 minuten bekijken. Hierin voorziet presentatrice Liesanne de kinderen op Klokhuisachtige wijze  van allerlei informatie rondom carnaval. Liesanne woont nog niet zo lang in Oosterhout en wil heel graag meer te weten komen over Kaaiendonk. Elke dag heeft een ander thema.

Bij elke aflevering hebben we een activiteit voor in de klas bedacht.
Onder de kopjes met de dagen, kun je zowel de aflevering zien als de lesvoorbereiding en de activiteiten uploaden.

Een fijne carnaval gewenst,

Hatsekiedee

Maandag

Vandaag komt de geschiedenis van carnaval aan bod; het ontstaan van het feest. Er wordt uitgelegd waarom de datum waarop carnaval gevierd wordt elk jaar weer anders is. Vervolgens wordt er ingezoomd op de Kaaiendonkse geschiedenis en wordt er stilgestaan bij hoe in Kaaiendonk carnaval gevierd wordt. Onlosmakelijk verbonden met carnaval is het verkleden, dus zal er uitgelegd worden waarom we ons op deze dagen verkleden. Dinsdag

Bij carnaval hoort natuurlijk een Prins carnaval. In Kaaiendonk wordt hij ‘Prins Mienus’ genoemd. Onze jeugdprins of jeugdprinses heet ‘Kaaike’. Er wordt uitgelegd wat hun rollen inhouden, welke functie zij hebben, wat zij dragen en wie er nog meer behoren tot hun gevolg. Denk hierbij aan de Heer Adjudant, Jaonus, de Nar, de Raad van XI, de Hofkapel en de Dansmariekes. Uiteraard wordt er extra aandacht besteedt aan de jeugdrollen.
Woensdag

De grote wagens, waarin alles draait en beweegt, maken vaak veel indruk op kinderen. Maar hoe worden deze wagens eigenlijk gebouwd? Wie maakt ze en hoe lang zijn ze ermee bezig? Waarop worden de wagens beoordeeld? En kun je ook meelopen zonder wagen? Hier wordt allemaal antwoord opgegeven in deze aflevering. Ook staan we stil bij de Kinderkopkesoptocht en wordt er uitgelegd waar je aan je wagen kunt bouwen en hoe je kan deelnemen aan deze optocht.  

Donderdag

Kaaiendonk heeft een speciaal lied voor al onze snotnarren. Ons doel is natuurlijk dat ook alle snotnarren dit lied mee kunnen zingen! Daarom gaan we in deze les aan de slag met het lied en krijgen de leerlingen de songtekst te zien. Ook kan er meegedanst worden met de dansmariekes die hier een speciaal dansje voor hebben gemaakt!

 

Vrijdag

Carnaval is begonnen! Vandaag komen Prins Mienus en prinses Kaaike misschien wel met hun gevolg langs op school. Er wordt in ieder geval volop feest gevierd en daar gaat deze aflevering voornamelijk over. De route van de schooltjesdag wordt uitgelegd (en dan wordt duidelijk waarom het écht een flitsbezoek moet zijn) en de leerlingen wordt verteld dat ze nog meer van carnaval kunnen leren en genieten door naar onder andere KaaiOnline te kijken.