´Vergeet niet dat als carnaval in je hart zit, je er altijd iets van maakt´

Het zijn de woorden van Zijne Ontzettend Hoogheid Prins Mienus XIV, die vanmorgen mijmerend uitkeek over een leeg Hatsekideeplein en een lege Klappeijstraat. Vandaag helaas toch geen officiële opening van het carnavalsseizoen 2022, maar ‘bij alles wat wel kan, geniet ervan’!

In een videoboodschap roept Prins Mienus XIV alle Smulnarren en Smulnarinnekes op om de Kaaiendonkse creativiteit te laten stromen. Houd elkaar vrolijk, vorig jaar hebben we immers gezien waar we saome toe in staat zijn. Hij vraagt iedere Smulnar een steentje bij te dragen aan het grootste culturele evenement van deze stad.

En zo besluit Mienus stellig, ‘zodra het weer kan, vieren we carnaval Saome as Vanouds, afgesproken’.

Saome as Vanouds aan een touwtje

Wat er wél kan: een traditie aan een touwtje. En dus presenteert Prins Mienus XIV het nieuwe insigne ontworpen door Niels van de Keer.

Saome schouder aan schouder met bekenden of onbekenden, het maakt niet uit. Saome in de polonaise op de markt, saome in een leuttempel of saome waar dan ook. Het insigne van 2022 moet verbinden en als er iets is dat als vanouds verbindt, dan zijn het wel puzzelstukken. Maar een puzzel die uit één stuk bestaat, is geen puzzel. Vandaar dat er dit jaar niet één, maar twee insignes zijn. Jaonus en een Smulnarinneke, die vrolijk en met gestrekte armen klaar staan om hun mede Smulnarren te omarmen. De insignes passen als puzzelstukken aan elkaar; Saome as Vanouds schouder aan schouder of achter elkaar in een polonaise.

Het carnavalsinsigne is vanaf dinsdag 16 november verkrijgbaar bij o.a. de Oosterhoutse Feestwinkel, Coiffure Helmut en Bourgonje Boek- & Kantoorboekhandel.