Mienus XV en de Nar zijn bekend!

Na maandenlang gissen, raden en vermoeden is het hoge woord er nu dan eindelijk uit. Tom Rademakers (37) uit Oosteind – “als ik thuiskom na het carnavallen trek ik aan het begin van het dorp mijn klompen uit om niemand wakker te maken” – is Mienus XV! Hij wordt vergezeld door nog een nieuw gezicht in het Klein Gevolg: Maaike Caron (28) uit Oosterhout. Zij is de eerste vrouwelijke Nar van Kaaiendonk, en hoopt vooral niet de laatste te zijn.

In het dagelijks leven is Tom zelfstandig ondernemer en houdt hij zich bezig met loopbaancoaching, “en alles wat met werkplezier te maken heeft.” Praten voor publiek is daarom niet lastig voor hem. “Ik ben het gewend om in een bepaalde rol voor een groep mensen te staan. Al is dit natuurlijk wel een heel andere rol.” Maaike: “Ik ben blij dat ik jouw rol niet heb. Ik hoef niet te praten voor publiek, dat maakt mijn taak veel makkelijker.” Tom: “Ik vind jouw rol juist moeilijker. Je moet als Nar echt weten waar de grens ligt. Jij kunt dat denk ik heel goed inschatten.”

Van Prins Mienus XII (Hans van Vugt) kreeg Tom een berichtje of hij even langs wilde komen om een afscheidsboodschap op te nemen voor Mienus XIV. Eenmaal bij Hans aangekomen bleek dat het om een hele andere vraag ging. “Ik had eigenlijk helemaal niet de ambitie om Prins te worden”, aldus Tom. “Frank Evers (Prins Mienus XI, red.) kwam vroeger bij ons thuis over de vloer. Toen hij Prins werd was dat een bijzonder moment. Met Paul ben ik goed bevriend en Hans was Prins toen wij met KCK Peppi Lam steeds actiever werden. Alle drie zijn ze echt goede prinsen geweest. Kan ik die laarzen wel vullen? Maar blijkbaar hebben mensen vertrouwen in mij. Daar moet ik dan ook op vertrouwen”, lacht Tom.

Ook Maaike was verrast toen ze werd gevraagd als Nar. “Oud-Nar Jan van den Biggelaar stuurde me een berichtje. Dat heb ik wel tien keer overgelezen.” In eerste instantie zei Maaike nee tegen het verzoek. “Ik dacht echt: dat kan ik toch helemaal niet? En ik was ook bang dat ik carnaval niet meer op mijn eigen manier kon vieren.” Toch bleef ze nadenken over het verzoek. “Tijdens Carnaval meej Pinksteren besefte ik: dit is toch wel heel erg gaaf.”

In het dagelijks leven staat ze voor de klas bij Kindcentrum De Ontdekking. “Dat komt wel van pas bij de rol als Nar. Leraren zijn gewend hun eigen plan te trekken.”

Als eerste vrouw in het Klein Gevolg voelt Maaike geen druk. “Ik vind het natuurlijk wel spannend. Ik wil vooral dicht bij mezelf blijven. Gelukkig zijn Tom en ik allebei heel warm ontvangen door de andere twee leden van het Klein Gevolg.” Tom: “Ik weet ook nog niet precies hoe ik mijn rol als Prins wil gaan vervullen. Ik wil in elk geval verbindend zijn. En ik wil graag mijn kinderen in de buurt houden zodat ze kunnen zien hoe ik als Prins Mienus XV carnaval beleef.” Maaike: “Ik ben de enige van mijn vriendinnengroep die echt waarde hecht aan carnavalstradities. Ik vind het jammer als mensen carnaval zien als een drankfeestje waarbij je pas ’s avonds de stad in gaat.” Tom: “Dat is waar wij een actieve rol in kunnen pakken. Laten zien dat je je eigen tradities kunt maken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Met Peppi Lam gaan we bijvoorbeeld altijd op maandag ontbijten in de kroeg. En op zaterdagochtend gaan we naar de carnavalsviering in de kerk. Alle kinderen gaan dan mee. Wij kunnen ook anderen uitdagen om hierin mee te gaan. Je kunt wel zeggen dat je carnaval door wilt geven, maar je kunt het beter gewoon doen.”