In Memoriam

Hans Lutz (Mienus III)

In de nacht van woensdag 9- op donderdag 10 februari is Hans Lutz, op 84-jarige leeftijd, overleden. Hans zwaaide van 1969 tot en met 1973 de scepter als Prins Mienus III.

Prins Mienus III kende een koude start. Letterlijk, want het was gemeen koud tijdens carnaval 1969. Maar ook figuurlijk, want de nieuwe leutvorst kende een wat moeizame start bij zijn intocht. Mienus III groeide overigens snel in zijn rol, want al meteen na de optocht constateerde Het Kanton dat “door deze adspirant het ware Mienussen-bloed stroomde en dat het derhalve wel tot een vaste aanstelling zou komen”.

Met Mienus III was het prinsdom de nieuwe tijd binnengemarcheerd. In de beginjaren vereiste het protocol nog de nodige afstand tussen Prins Mienus en zijn volgelingen. Maar met de veranderingen in de maatschappij veranderde ook de stijl van regeren en de uitstraling van de opeenvolgende hoogheden. Prins Mienus III stond in zijn rol al veel dichter bij het volk dan zijn twee voorgangers. Hij heeft vele vernieuwingen in het protocol en de carnavalsviering van de Smulnarren met persoonlijke ideeën en adviezen gestimuleerd.

Mienus III was een buitengewoon vriendelijke prins. Hij was overal voor in, zoals bij de intochten met een olifant (waar hij prompt van af viel), per zogenaamde parachute uit de lucht, of per motor. Bij zijn  afscheid werd Hans benoemd tot Vorstelijk Smulnar. Alle OCS-leden mochten destijds een stuk haar afknippen als aandenken.
Onder leiding van Prins Mienus III is schoorvoetend het scholenbezoek begonnen. Ook ging in zijn derde regeringsjaar carnaval van drie naar vier dagen.
Hans was een groot fan van het de Ronde van het Rutselbos en is daar vele jaren naar toe geweest.

Prins Mienus III was ook de eerste Prins die het Smulnarrenvolk publiekelijk liet weten dat hij worstelde met de vraag of carnaval vieren wel paste terwijl er oorlogen woedden en honger werd geleden. In een soort buitengewone proclamatie in 1970 – er woedde toen een zeer wrede burgeroorlog in Biafra – vestigde hij de aandacht op dit dilemma dat toen velen met hem meevoelden. Dat hij toch besloot de Smulnarren voor te gaan in dat carnaval, was te danken aan het feit dat de inwoners van Oosterhout “veel, zeer veel bijeen hadden gebracht in de diverse Biafra-acties”.

Nadat Hans het 33-jarig jubileum van de OCS nog had opgeluisterd door de Raad van XI de cancan te laten dansen (zoals hij dat tijdens zijn regeerperiode ook regelmatig deed), raakte hij uit beeld bij De Smulnarren. Pas kort voor het 55-jarig jubileum was er weer contact, dat resulteerde in zijn aanwezigheid op het jubileumfeest en bij de sleuteloverdracht.

OCS De Smulnarren zal – net als veel Smulnarren en Smulnarrinnekes – Hans Lutz in dankbaarheid en vriendschap gedenken.

3 gedachten over “In Memoriam”

  1. Mooie man, op het laatste jubileum nog leuke herinneringen met hem opgehaald. Hij was prins in de tijd dat mijn vader in de raad van 11 zat.
    Gecondoleerd en veel sterkte voor de nabestaanden.

  2. beste familie vrienden en smulnarren van harte gecondoleerd met het overlijden van prins Mienus 3.
    veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

  3. Als Prins Kluif den Eerste uit Den Hout nu ook 84 jaar, wil ik de condoleance brengen aan de familie en smulnarren bij dit verlies van uw familie lid en voorganger. R.I.P. Veel sterkte voor allen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *