Carnavalszaterdag | ongeorganiseerd carnaval

Niets georganiseerd en toch voelde het in Kaaiendonk op carnavalszaterdag ‘as vanouds’.

Om 11:00 uur stonden de eerste Smulnarren as vanouds op de markt, in de hoop dat er toch ‘iets’ zou gebeuren en zij werden verrast door twee leden van de hofkapel die vanaf de toren, terwijl de rood groene vlag werd uitgehangen, de Seterse Hei over Kaaiendonk uitbliezen. Wat zij niet wisten, was dat de nieuwe Jaonus dit vanaf de toren nauwgezet in de gaten hield.

Jaonus 
Nadat de vlag uitgehangen was verscheen Jaonus, met de sleutel van de stad in zijn hand, op het balkon van de toren met de woorden “ik heb hem”. Deze sleutel had Jaonus eerder die morgen al ontvangen uit handen van burgemeester Buijs. Op een filmpje dat op de social media kanalen van OCS De Smulnarren terug te kijken is, kun je zien hoe Jaonus anoniem op pad is geweest. Ook zijn acties boven op de toren kunnen hier teruggekeken worden. Zodra Jaonus van de toren naar beneden was gekomen, gaf hij de sleutel van de stad aan Prins Mienus XIV en werd Oosterhout officieel weer even Kaaiendonk. De rol van Jaonus zal de komende jaren worden vervuld door de 48-jarige Edwin Jansen. Daarmee is het Klein Gevolg eindelijk weer volledig.

Kranslegging
De traditionele krans werd bij de Smulnar opgehangen, opdat wij saome een goede carnaval gaan hebben. Hiervoor was een hoogwerker geregeld. De Smulnar is dit jaar versierd met de logo’s van verschillende clubkes en verenigingen uit Kaaiendonk. De pop werd op vrijdag al op zijn plaats gezet en hij kijkt tevreden de Klappeijstraat in.

Prinselijke wijktoer
Nadat de plichtplegingen op de markt voltrokken waren, verspreiden de Smulnarren zich weer door heel Kaaiendonk. In verschillende winkelcentra en op verschillende pleinen in de wijken van Kaaiendonk klonk er vrolijke muziek.

Intocht
In het centrum van de stad zaten de Smulnarren ondertussen ook niet stil; verschillende Kaaiendonkse kapellekes hadden ‘as vanouds’ rond 14:30 op de Heuvel verzameld om ongeorganiseerd in defilé naar de markt te lopen. Hier was in allerijl een platte kar weggezet die dienst kon doen als podium. Een tot geluidsinstallatie omgebouwde kliko van de gebroeders Van Gils zorgde ervoor dat Mienus het toegestroomde volk ook kon toespreken. En dat volk stond daar in grote getalen! Zij genoten van alles wat officieel niet was georganiseerd, maar wat ‘as vanouds’ tóch plaatsvond. Met dank aan alle creatieve Smulnarren!

Prinsenreceptie en Kaais Walhalala
As vanouds wenste Smulnarren elkaar en Zijne Ontzettend Hoogheid Prins Mienus XIV een fijne carnaval toe tijdens de Prinsenreceptie in leuttempel de Bussel. In de avond nam de nieuwe generatie Smulnarren deze leuttempel over door saome met Prins Mienus XIV, DJ TRWD & No Limit even flink gas te geven.